::MY LUVLY DEARIES::

Khamis, 5 Ogos 2010

::KERANA HANDPHONE NYAWA MELAYANG::

ASSALAMUALAIKUM


Tibe2 ase nak cite sal henpon. Aku tau most of us even budak2 tecik sekolah rendah pon dah da henpon sendiri. Aku tau bagi kite henpon 2 sangat2 la pentingkan sampaikan da muda remaja yang cakap henpon 2 bagaikan nyawa dowang (yela.. coz macam2 save dalam 2, video porno la gambar lucah la gambar aksi melampau ngan bf/gf la). x tenang n x lengkap idop if x de henpon. Aku pon akui henpon 2 penting yang amat. Contohnya time2 kecemasan, bayangkan if kite tengah travel sowang2 tengah2 malam lak 2.. tibe2 tayar moto/kete/lori kite pancit. So, pe kowang ase kowang akan wat? x kan la tengah2 malam kowang berani nak turun n tukar tayar 2 kan.. bagi aku if nek kete better aku duk dalam kete diam2 then kol sape2 tuk minta bantuan n tunggu jep bantuan 2 tibe. Pentingkan henpon time neh?? If berlaku lak musibah cam kematian sedare mara yang duk jauh misalnya kat kampung halaman.. x kan la x nak inform kat sedara2 yang duk jauh cam aku yang duk Selangor neh kan? x kan la nak datang cni lak semata2 nak gtau sal kematian 2 kan?? So, henpon lagi sekali memainkan peranan yang penting. TAPI.. jangan TAKSUB ngan henpon. Jangan kerana henpon anda sanggup gadaikan nyawa. Betol, da owang sanggup bahayakan nyawa sendiri kerana henpon. Aku x tipu oke.. nampak x aku siyes neh (benti sat taip2, sebab nak cekak pinggang.. kate siys tadi kan). Da owang sanggup panjat balkoni sebab nak amik henpon yang tertinggal lam umah yang berkunci n kesah kawan aku sendiri, hampir eksiden sebab nak mengejar henpon yang tertinggal dalam bas (pinjam kesah benar anda jap yea Ms.E). Juga sebab tertinggal henpon dalam bas, kawan bos aku lumpuh separuh badan. Dia patah balik tanpa tengok kiri kanan then suddenly da kete langgar dia (alhamdulillah umo dia masih panjang). Neh sebahagian kesah benar yang bagi aku agak beruntung la kan tapi sebenarnya, da owang yang meninggal kerana henpon. Cam baru2 neh, sowang 1st year student kat Universiti Malaya maut gara2 panjat balkoni tuk ambik wallet n henpon yang tertinggal dalam bilik kawannya yang berkunci. Yelaa.. mungkin owang akan cakap dah takdir dia kan tapi kite sepatutnya ambik iktibar la dari kejadian neh. Yang mana leh elak, kite cube elakkan.. try to minimize da risk oke. Cube kowang bayangkan pe perasaan parents dia.. kompem la cdey kan. Anak baru jep masuk universiti, baru jep ase semalam anta anak tuk register as new student.. tibe2 ari neh, terpaksa ambik anak balik tapi dalam keadaan x bernyawa.. kaku!!! Pe perasaan kowang if kowang d tempat ibu bapa student tadi??? Pilu tentu sekali. Tuk sape2 yang lum bace berita full news sal dat student leh tekan [SINI], ehsan daripada Berita Harian Online. Kowang bace la sendiri eh, cdey aku bace statement adik arwah. Oke la kawan2.. cukop la 1 contoh aku bagi. Aku arap kowang pikirkan la sedalam2 nya. Idop still leh go on even x de henpon, banyak lagi benda len yang lagi penting n idop hanya sekali, jangan terpengaruh sangat ngan aksi2 dalam drama. Aku sendiri pon penah x de henpon 2 bulan sebab tertinggal kat kampung tapi aku oke jep (thanx 2 public fon n tenet).


p/s1: semoga kuarga arwah kuat n doakan arwah tenang d alam sana yea
p/s2: sowang kawan aku lak suke tukar2 fon, skali beli iphone cine.. gune x sampai 4 bulan jep

www.tips-fb.com

2 ulasan:

akuzle berkata...

mmg cedeylaa briter tuh... btui, dik... memana kiter g pon, lower down the risk utk precaution kan?

miszTERRA_SF_ berkata...

akuzle: btol 2 kak, kna salu jaga2 then ambik la iktibar mn yg ptot