::MY LUVLY DEARIES::

Isnin, 9 Ogos 2010

::HARI HARAM PUASA::

ASSALAMUALAIKUM..

Waaahhh.. lame benar asenya aku x update (padahal baru 2 ari) tapi don't worry, even x update aku tetap bertandang ke blog2 kowang. Tengs gak tuk kowang2 yang still datang even aku x de new entry. Sebenarnya sepanjang weekend aku sangat2 la bz.. bz beriadah bersuka ria ngan kawan2 yang dah lame x jumpe. Len entry aku story mori eh (x kesah la kowang nak tau ke x sebab neh blog aku yang punya).
Balik ke tujuan asal oke, x yah bebel panjang2. Aku saje wat entry neh sebab aku sedar masih ramai yang x tau upenya da ari yang kite dharamkan tuk pose:
 1. Hari Syak iaitu hari yang apabila ia ragu tarikh sebenar Ramadhan (30 Sya'ban). Ini berdasarkan hadith dari Ammar bin Yasir r.a yang bermaksud :
  "Sesiapa berpuasa pada hari syak, sesungguhnya dia telah menderhaka Abu Al-Kasim (Muhammad) s.a.w."
 2. Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha iaitu 1 Syawal dan 10 Zulhijjah. Ini berdasarkan hadith dari Abu Hurairah r.a yang bermaksud :
  "Bahawa Rasullullah s.a.w menegah berpuasa pada dua hari iaitu hari raya fitri dan hari raya adha"
 3. Hari-hari tasyrik iaitu 11, 12 dan 13 Zulhijjah. Ini berdasarkan hadith daripada Imam Muslim dalam sahihnya daripada Nabi s.a.w yang bermaksud :
  "Hari-hari Mina merupakan hari-hari makan dan minum juga hari mengingati Allah s.w.t"
 4. Hari Haid dan Nifas.
 5. Ulama' Mazhab Syafii berpendapat adalah haram berpuasa pada separuh akhir bulan Sya'ban yang mana ada di antaranya hari Syak melainkan mereka yang biasa berpuasa sepanjang tahun atau bagi mereka yang berpuasa pada hari tertentu seperti hari Isnin dan Khamis yang puasanya berkebetulan dengan hari selepas 15 Sya'ban atau puasa nazar yang tertanggung ke atasnya atau puasa qada' atau fardhu ataupun puasa yang bersambung dengan puasa selepas Sya'ban dan puasa sebelumnya walaupun satu hari sebelum 15 hari Sya'ban kerana berdasarkan hadith yang bermaksud :
  "Apabila telah tiba pertengahan bulan Sya'ban, janganlah kamu berpuasa" (Riwayat Ahmad)
  Mazhab Hanbali dan mazhab-mazhab lain tidak berpegang kepada hadith ini kerana ia da'if menurut pendapat Imam Ahmad.
  Sumber : Fiqh Islami wa Adilatuh - Dr. Wahbah Zuhaili
 6. Puasa bagi orang yang bimbangkan dirinya binasa kerana puasa tersebut.  

 
p/s: nak mam pe yea tuk lunch?? lapa2

www.tips-fb.com

0 ulasan: