::MY LUVLY DEARIES::

Isnin, 19 Julai 2010

::NAK KAYA??::

ASSALAMUALAIKUM..
Ari 1st keje tuk minggu neh..amacam??
ada hepi @ ada sedey??
aku..bese2 jep..makin bertambah ilmu
ase cam makin banyak tanggungjawab

Seperti yang aku janji ari 2 kat previous entry yang aku nak share ilmu aku sepanjang 2 bulan praktikal kan?
kowang ingat x? da ke owang yang berminat eh?
xkesah la da ke x..janji aku dah menyampaikan
ilmu yang berguna memang seharusnya dikongsi kan?
owang kedek ilmu t tuhan tarik balik ilmu 2 kan?
aku memang xsuke ngan owang kedek ilmu..time form 3 dulu memang da sowang minah kerek cam2
dah la suke ngadu kat cekgu bile kitowang tiru2 tdo time test (memang salah pon, sile jangan tiru yea adeq2)

Dah2..melalut lak cite sal zaman dolu2
back to the track..sape yang nak kaye??
wahhh sume duk angguk2 kepale..bagus2
wape umo kowang??mude lagi?
so, kowang pikir masih banyak mase tuk start saving kan?
mude lagi..so watpe disimpan duit 2..better wat enjoy kan?
better guna wat beli baju brand gempak2..makan kat restoran mahal2 (ari2 nak kenny rogers..aku le 2
asal kuar muvie baru cbok jep nak g tengok kan??
aku sure remaja skang memang cam2..tapi ..
~
~
~

sepatutnya adalah START EARLY TO MAXIMASE UR WEALTH THROUGH REGULAR SAVINGS!!!
kitowang kat cni as a financial advisor, dah membuat analisa n perbandingan
bagi kowang yang amik finance ke investment ke banking ke akaun ke kompem penah belajar sal compounding returns kan?
kowang sedar x the power of compounding returns?
xcaye? kowang tengok sendiri kat bawah neh..dah kire ciap2 tuk kowang
xyah kowang buka buku cari formula @ cari kalkulator nak tekan2 k

Yang ni..if kite start simpan lambat..total return rm441 593
Yang ni lak if start simpan awal..total return rm655 742
Nampak x beza owang yang start awal dari yang start lambat??
even yang start lambat simpan lagi banyak tahun..tapi sape lagi kaya???
lu pikir lah sendiri

Kat atas 2 menunjukkan kehebatan menyimpan secara istiqamah..dalam Islam pon istiqamah digalakkan kan?
kat atas 2 menunjukkan jumlah return kite if kite simpan rm100 per month
xyah simpan banyak2..rm100 cukup (kowang punya jeans pon lagi mahal kan?) 

So canne??
dah nampak canne nak jadi kaya?? tolak tepi sume skim cepat kaya yang sebenarnya skim cepat bankrap
fikir2 kan..selamat menyimpan yea kawan2..

www.tips-fb.com

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

masalahnya semua itu riba. hohoho

miszTERRA_SF_ berkata...

sdare/sdari..nape nak sempitkan?nape nk jdkan 2 sbg masalah..kat m'sia ni banyak peluang,byk perbankan Islam.n m'sia mmg ke arah prbankan Islam terbesar d dnia..byk jln kn,xnk smpan kat konvensional bank kte da alternatif len..tabung haji da,cimb islamik da n byk lg..in term of unit trust pon byk yg shariah compliant kan..so xde alasan tuk saving..mmg xde riba..g pnjam along g byk riba..g pon kt co sy mmg base on Islamic fund..itaf advisory sdn bhd mmg more into Islamic..tq

FyZa berkata...

wah bnyknay duit..kan bes klu x perlu smpan duit tp duit masuk dlm bank..haha..berangan! ;p

miszTERRA_SF_ berkata...

yunk, leh je cam2..suh parents yg tlg smpan kan..xpon cr hubby kaye..ngeee

Syahrul Iman berkata...

yeah..berazam nak menabung dari sekarang walaupon dah rasa mcm terlambat..better late than never..hehe

miszTERRA_SF_ berkata...

iman: bagus2..mulakan menabung skang,lambat cket xpe at least kamu sdar n take such a great action..mentor sy pon salu pesan better late than never..

AkuLaNS berkata...

betul tu misz...aku skong ko...la ni byk sgt skim cepat kayap..