::MY LUVLY DEARIES::

Rabu, 28 Julai 2010

::KUKU KAKA KIKI::

ASSALAMUALAIKUM..

Alhamdulillah..after lunch neh baru da mood cket nak post entry baru
pagi2 even xde keje sangat, mood facebook je yang menyapa
pagi tadi aku dapat email dari Ms.E
ishhh Ms.E meja sebelah2 pon nak anta email ke?
emmm..upe2 nya dia sent chain email kat aku, tq Ms.E
then aku ase elok benar kirenya aku share kan ngan kowang
even aku tau kowang dah tau tapi maybe da yang masih xtau @ da yang masih wat2 xtau
jadi kite leh same2 saling mengingatkan oke??


UNTUK SI PEMAKAI CINCIN
Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..sunnah nabi jarang nak ikut ..                 
Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!!..oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang....bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.            
 
The Truth                                                          
Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak. Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.                                                
Percayalah                                                       
Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.                
 
Additional info                                                    
Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..  
Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari 
1] jari manis                                                      
2] jari kelingking (anak jari)                                  
dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah                                                    
2] jari telunjuk                                                
 
Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.
 
Perhatian                                                        
Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.        
p/s:  saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

Oke kawan2 sume, aku arap perkongsian neh dapat berikan manfaat pada kowang sume, yang dah tau 2 jangan lagi wat2 x ingat oke..sama2 kite jadikan buku amalan kite yang baru neh lebih indah :)

www.tips-fb.com

3 ulasan:

fndrocka berkata...

alhamdulilah..tak penah simpan kuku panjg2...ketip kuku tu seronok..

FyZa berkata...

tengs 4 sharing dear..alhamdulillah gak sbb x pernah nk smpan kuku pnjng..rasa rimas ja..

miszTERRA_SF_ berkata...

fndrocka: alhamdulillah, bagus la cm2..mmg ketip kuku 2 bez pon

fyza: ur most welcome dear..btol3 kuku pnjg neh rimas then ase dr sndri neh pengotor jep